• social softart
  • social softart
  • social softart
sort proizvodi

by

Отворен 14. Медијана фестивал дечјег стваралаштва и стваралаштва за децу 2023.

„Чудна прича“ уз протокол са Ршум фондацијом

by

Градска општина Медијана 17. пут организовала пливање за Часни крст

Најмлађи учесник, Марко Тодоровић – први до крста! Марко Тодоровић први је допливао до Часног крста у пливачком надметању, које је Градска општина Медијана, и ове године, организовала на отвореном базену Спортског центра „Чаир“. Марко први пут учествује на овој манифестацији, има 18 година и најмлађи је овогодишњи учесник. Ученик је средње Медицинске школе, 14 година члан пливачког клуба „Ниш 2005“ и члан репрезентације. „Градска општина Медијана настоји да сачува све традиционалне, духовне и трајне вредности кроз ову манифестацију“, изјавио је овом приликом, председник  ГО  Медијана Небојша Коцић. Уз захвалност свима, који су и овог пута помогли да се догађај успешно реализује, председник Коцић је додао, да су „сви учесници пливања за Часни крст, а посебно даме, Виолета и Јадранка, показалe снагу воље, духа, храбрости и снаге“ и да „пливање не треба да има такмичарски карактер, јер овај празник симболизује саборност, ширење мира, љубави и вере, која нас уједињује“. Овогодишњи Богојављенски витез, дариван је Часним крстом, златним ланчићем са крстом, ловоровим венцем и  новчаном  наградом у износу од 30.000 динара. Сви учесници даривани су златним крстићем. Уз свечани строј припадника Жандармерије, цео догађај био је пропраћен симболичним летом голубова, који су пуштени пре самог почетка такмичења. Највећа нишка општина, ову манифестацију организовала је у сарадњи са Нишком епархијом, свештенством Храма Св.цар Константин и царица Јелена, Спортским центром „Чаир“, Ронилачким  клубом NAISSUB, Колом српских сестара, Удружењем голубара „Цар Константин“ и другим установама и институцијама.  Велико интeресовање пливача, да буду део традиционалне манифестације, најбоља је потврда великог значаја који овај празник има, а којим се враћамо истинском духу, саборности и неговању православне традиције. Хришћански празник Богојављење, празнује се и обележава у спомен  крштења Исуса Христа на реци Јордан.  Верује се да улазак у воду доноси добро здравље, а онај ко први доплива до Часног крста, имаће срећe током целе године. Велики број окупљених грађана, упркос лошим временским приликама, присуствовао је догађају и бодрио учеснике у пливачком надметању за Богојављенски крст. Претходне две године, манифестација је организована без присуства публике, уз поштовање епидемиолошких мера услед ковида 19. 

by

После двогодишње паузе Градска општина Медијана организовала дочек нове године по Јулијанском календару

Лексингтон бенд оборио рекорд Светосавског парка! Наступом Лексингтон бенд у препуном Парку Светог Саве Градска општина Медијана је у присуству бројних грађана обележила почетак Православне нове године. Према неким проценама, концерту је присуствовало више од 10 хиљада људи, па је вероватно овог 13. јануара оборен рекорд Светосавског парка. Више хиљада грађана и гостију из Ниша, региона и иностранства, највише из Бугарске, певало је више од два сата највеће хитове популарне српске групе: Добро да није веће зло, Мирис кармина, У срце ударај, Пришла, Потражи ме, Дођи ове ноћи, Годинама, Донеси, Ја те срећом частим, Љетне кише, Не постоји разлог,  Како је, тако је... Почетак православне нове године обележен је одбројавањем у поноћ и симболичним ватрометом. Интересовање за наступ Лексингтон групе владало је данима унапред, па број гостију на традиционалној манифестацији није ни био изненађење.  Бенд је основан 2004. године и један је од најпопуларнији у Србији и региону. Највећа нишка општина традиционално организује дочек нове године по Јулијанском календару, али је он због епидемије корона вируса изостао у последње две године. 

by

Традиционално ломљење Чеснице у организацији Градске општине Медијана и Нишке Епархије

Златници отишли у руке Aнђелије, Маше и Лава Златнике у чесници, које је грађанима Ниша даривала Градска општина Медијана, пронашли су Анђелија Милојевић (5), коју су родитељи на овај догађај, доводили као бебу и Маша Петровић (11) и Лав Јовановић (11), који први пут присуствују ломљењу Чеснице. У присуству великог броја грађана, а у сарадњи са Епархијом нишком и Одредом извиђача „Вожд Карађорђе“, на Бадњи дан, општина Медијана организовала је налагање Бадњака и „Ломљење чеснице“, на платоу испред Храма цара Константина и царице Јелене. Освећење и ломљење Чеснице обавио је Његово Преосвештенство Епископ Нишки Г.Арсеније, уз саслужење свештенства Епархије нишке. У сусрет божићним празницима приређен је ватромет, грађанима су дељени бадњаци и иконице. По традицији служени су вино, чај, суво воће. Чесницу, пречника два метра и тежине око 200 килограма и ове године обезбедила је пекара „Еснаф“ из Малошишта код Ниша. Градска општина Медијана свим православним верницима честита Бадњи дан, са  жељом да у миру, здрављу, љубави и благостању, у кругу својих најближих дочекају и прославе најрадоснији празник - Божић. Мир Божији - Христос се роди!

by

Традиционално ломљење Чеснице у организацији Градске општине Медијана и Нишке Епархије

Градска општина Медијана свим православним верницима честита Бадњи дан, са жељом да у миру, здрављу, срећи и благостању, у кругу својих најближих дочекају и прославе најрадоснији празник - Божић. Тим поводом, у петак, 6.јануара 2023. године, у 17 сати, на платоу испред Храма Св.цара Константина и царице Јелене, Градска општина Медијана у сарадњи са Нишком Епархијом и уз подршку Одреда извиђача „Вожд Карађорће“, организује налагање Бадњака и „Ломљење чеснице“. Чесницу, пречника два метра и тежине око 200 килограма, обезбедила је пекара „Еснаф“ и у њој ће, као и до сада, бити три златника, које грађанима Ниша дарује ГО Медијана. У сусрет божићним празницима, овом приликом, у парку Свети Сава, делиће се бадњаци и иконице, а биће служена и кувана ракија, вино, чај, суво воће.

by

Настављена акција поделе новогодишњих пакетића

ГО Медијана и ових дана обрадовала малишане Акција поделе новогодишњих пакетића, у организацији ГО Медијана, започета у парку Свети Сава, настављена је јуче у парку Чаир, једном од најпосећенијих нишких паркова и данас, у парку на Тргу краља Александра ујединитеља. Пакетиће, на овим локацијама, малишанима је делио председник Градске општине Медијана, Небојша Коцић, са сарадницима. По његовим речима, овај мали, а за децу ипак тако велики знак пажње, нешто је што измами осмех сваком детету, а призор насмејаног детета, нешто је најлепше. Председник Коцић додаје, да је Градска општина Медијана, увек ту за своје најмлађе суграђане, који су средиште интересовања пронаталитетне политике, коју ова највећа нишка општина, води. Подела пакетића, само је једна у низу активности, којом ГО Медијана жели да малишанима употпуни празничну атмосферу и наступајуће новогодишње и божићне празнике, учини радоснијим.

close
0.38996887207031