PREDSEDNIK SKUPŠTINE

Skupštinom Gradske opštine Medijana presedava predsednik koji organizuje njen rad, saziva i presedava njenim sednicama i obavlja druge poslove utvrđene zakonom i Statutom.
 

Funkciju predsednika Skupštine obavlja prof. dr Žarko Ranković.


zarkorankovic

Prof. dr Žarko Ranković je rođen 1952. godine u Višegradu. Gimnaziju ,,Stevan Sremac’’ i medicinski fakultet je završio u Nišu. Oženjen, otac dvoje dece.

Specijalista infektivnih bolesti, redovni profesor Univerziteta u Nišu, u penziji od 02.10.2017.

Član Srpskog lekarskog društva u kome je bio član komisije za primarijate. Član je uređivačkog odbora lista Timočki medicinski glasnik. Bio je član Upravnog odbora i Stručnog saveta Kliničkog centra u Nišu. Obavljao funkciju direktora  Klinike za infektivne bolesti KC Niš u dva mandata, zadnji mandat od 2005. do oktobra 2017. Izabran je za mentora za specijalizacije iz infektologije na medicinskom fakultetu u Novom Sadu, gde je i član komisija za ocenu podobnosti teme i kandidata i komisije za odbranu magistarskih radova i doktorskih teza na istom fakultetu. Bio je predsednik  komisije za polaganje specijalističkih ispita iz infektologije na Medicinskom fakultetu u Nišu. Bio je glavni istraživač u tri velike naučne studije. Kao afirmisani stručnjak bio je predsednik Infektološke sekcije Srpskog lekarskog društva. Autor je i koautor velikog broja naučnih radova i udžbenika.

U tri mandata je bio član Gradskog veća u kome je bio zadužen za vanredne situacije i bezbednost, osnovno zdravstvo i zaštitu životne sredine. Uspešno je obavljao dužnost  zamenika komandanta Gradskog štaba za vanredne situacije Grada Niša. Član je komisije za vanredne situacije i bezbednost pri Stalnoj konferenciji gradova i opština. Intenzivno je učestvovao u radu SRPSKO-RUSKOG HUMANITARNOG CENTRA i svim  akcijama deminiranja. Bio je nosilac  aktivnosti u izradi Strategije bezbednosti Grada Niša, a aktivno je učestvovao i u izradi Strategije bezbednosti mladih. Rezervni je oficir VS i rezervni vatrogasni oficir. Za svoj rad i doprinos unapređenju sistema bezbednosti dobio je više priznanja.

Srpska Pravoslavna Crkva odlikovala je profesora Žarka Rankovića Ordenom Svetog kralja Milutina za, kako je navedeno u obrazloženju, "delatnu ljubav prema Svetoj majci Crkvi, naročito pokazanu uređenjem i opremanjem bogoslužbenog prostora na Infektivoj klinici Kliničkog centra u Nišu".

Član je SPS-a od 1996. godine, predsednik Gradskog odbora SPS-a u Nišu, član Glavnog i Izvršnog odbora SPS-a.

close

Pritisnite "ENTER" za pretragu ili "ESC" da biste zatvorili prozor.

top