Medijana- mesto u kojem je rođen Car Konstantin Veliki

 

 

 

Medijana je centralna niška gradska opština. Osnovana je 11.oktobra 2004. godine i jedna je od pet, koliko ih Grad Niš ima. Prostire se na samo desetak kvadratnih  kilometara površine, neposredno uz Nišavu, koja čini granicu sa jedne strane opštine prema gradskim opštinama Pantelej i Crveni Krst, i železničku prugu prema Paliluli i Niškoj Banji.

 

STANOVNIŠTVO

 

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srbije iz 2016. godine  na teritoriji opštine živi približno 90 hiljada stanovnika. Deca predškolskog uzrasta čine broj od oko šest hiljada. Deca uzrasta osnovne škole broje oko pet i po hiljada. Srednjoškolci čine oko tri hiljade od ukupnog broja stanovništva. Dece starosti do sedamnaest godina čini gotovo 14 hiljada, dok je broj mladih do trideset godina nešto manji. Broj ženskog stanovništva se kreće oko 45 hiljada, dok su muškarci u nešto manjem broju - 40 hiljada.

 

OBRAZOVANjE

 

Gradska opština Medijana je obrazovni i kulturni centar Grada Niša. Deca Medijane, ali i celog grada, mogu da pohađaju jednu od deset osnovnih i  dvanaest srednjih škola, a najmlađe Nišlije zbrinjava  Predškolska ustanova "Pčelica" u jedanaest objekata na teritoriji opštine.

Opština broji preko hiljadu dece na godišnjem nivou koja pohađaju pripremni predškolski program. U predškolskom obrazovanju i vaspitanju godišnje je preko pet stotina nove dece uzrasta do tri godine, i preko hiljadu i pet stotina dece starije od tri godine.

Niže razrede osnovnih škola godišnje upiše i pohađa gotovo četiri hiljade dece, koliko ih ima i u višim razredima. Po podacima statistike obrazovanja godišnje preko hiljadu dece završi osmi razred osnovne škole. Dvanaest srednjih škola na području Medijane u toku godine upiše preko sedam hiljada dece, dok dve hiljade njih godišnje završi četvrti razred.

Na Medijani je  sedište  šest od trinaest fakulteta Univerziteta u Nišu, kao i veliki broj privatnih fakulteta.

 

KULTURA

 

Gradsku opštinu Medijana, kao najurbaniji deo grada, karakteriše izuzetno bogat kulturni život. Najznačajnija kulturna dešavanja priređuju se u Narodnom pozorištu, Pozorištu lutaka, Simfonijskom orkestru, Galeriji savremene likovne umetnosti, Narodnom muzeju i Sinagogi. Na Medijani su i jedna regionalna i jedna lokalna TV stanica, kao i više radio stanica.

 

NAŠE MANIFESTACIJE

 

Gradska opština Medijana organizuje čitav niz manifestacija vodeći pri tome računa o svim segmentima kulturnog stvaralaštva, negovanju tradicije, mladima.Neke od manifestacija su: lomljenje Božićne česnice, doček Pravoslavne Nove Godine, plivanje za Časni krst, Festival dečijeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu, Medijana fest i Medijana sport fest.

Počev od 2017.godine organizujemo i manifestacije „Medijana za bebu više“ i „Zimske dane u Medijani“ za koje su naši sugrađani, oni najmlađi, ali i njihovi roditelji pokazali izuzetno interesovanje. Par hiljada mališana igralo se, takmičilo, družilo sa omiljenim likovima iz crtaća i Deda Mrazom, a za uspomenu dobili su slatkiše i poklone od Gradske opštine Medijana.

 

SARADNjA

 

Opština Medijana ima odličnu saradnju sa više gradova i opština u inostranstvu i zemlji. Posebno se izdvaja bugarski grad Montana, kao partnerska opština u prekograničnim projektima. Dobri odnosi uspostavljeni su sa Ohridom i Velesom u Makedoniji, Trebinjem u Republici Srpskoj, Kozlodujem u Bugarskoj.. Opština je potpisnik Kluba prijatelja opština i gradova Grada Trebinja i bila je domaćin jednog od skupova lokalnih samouprava iz Srbije, takođe potpisnica ovog protokola. Učenici srednjih škola sa područja Gradske opštine Medijana boravili su u poseti Trebinju, i tom prilikom uspostavljeni su brojni prijateljski kontakti. Takođe, delegacija sastavljena od direktora škola i kulturnih ustanova Trebinja na čelu sa tadašnjim gradonačelnikom Slavkom Vučurevićem bila je gost Gradske opštine Medijana. Novi Pazar, Senta, Loznica, Bela Palanka....samo su neke od opština sa kojima opština godinama neguje saradnju.

 

ISTORIJSKO NASLEĐE

 

Ponos naše opštine, kada je reč o istorijskom nasleđu, je arheološki lokalitet Medijana iz antičkog perioda gde je rođen rimski car Konstantin Veliki koji je Milanskim ediktom 313. godine priznao Hrišćanstvo. Raritet predstavlja i srednjovekovni spomenik, jedninstven u svetu, Ćele Kula.

Na teritoriji Gradaske opštine Medijana nalaze se i dva najveća pravoslavna hrama – Saborni Hram i Hram Svetog cara Konstantina i carice Jelene.

Među brojnim spomenicima iz novije istorije izdvajamo spomenik kralju Aleksandru i Oslobodiocima Niša, spomenik Vuku Karadžiću na Trgu Republike, Petru Bojoviću, Trg heroja, spomenik Milanskom ediktu 313-2013, zgrade Muzeja,  Gradske kuće i Skupštine Grada Niša koje su pod zaštitom države.

 

ZDRAVSTVO

 

Najvažnije zdravstvene ustanove su Niški klinički centar, inače jedini u jugoistočnoj Srbiji, koji obezbeđuje zdravstvenu zaštitu za oko dva miliona stanovnika Srbije koji gravitiraju njemu.

Na teritoriji opštine nalazi se i Dom zdravlja sa svojim organizacionim jedinicama i službama, kao i Institut za javno zdravlje, Zavod za zaštitu zdravlja radnika, Zavod za hitnu medicinsku pomoć i Vojna bolnica.

 

TURIZAM, TRGOVINA

 

Sa niškog aerodroma Konstantin veliki svakodnevno poleće i sleće desetak aviona najvećih low coast kompanija dovodeći u Niš hiljade turista iz velikih  evropskih gradova.

Pored kulturno istorijskih znamenitosti, turisti su zainteresovani i za bogat noćni život. Veliki broj kafića, restorana, diskoteka i klubova pružaju nezaboravn provod  gostima našeg grada. Posebna turistička atrakcija je Kazandžijsko sokače koje je zadržalo duh starog Niša sa velikim brojem ugostiteljskih objekata.

Medijanu krase  i dva velika lepo uređena  gradska parka - Čair i Sveti Sava.

U parku Svetog Save nalazi se Hram Svetog Cara Konstantina i Carice Jelene i veliki broj kafe barova sa lepim letnjim baštama.

Na području Gradske opštine Medijana je više atraktivnih tržno-poslovnih centara – Forum šoping centar, Stop šop, Gorča, Dušanov bazar, Srbija, Centar, Panda, Zona 1, Zona 2 i Zona 3, Tržno prodajni centar „Kalča“. Bioskopi Sinepleks, Kupina, Vilin grad, Dom vojske.

 

SPORT

 

Sportski život se najvećim delom odvija u Sportskom kompleksu «Čair» koji čine sportska hala, stadion FK "Radnički", otvoreni i zatvoreni olimpijski bazen kao i klizalište. Sportski centar Čair, lokalno poznat kao hala ,,Čair” domaćin je velikih sportskih događaja i takmičenja. Pored sportsko-rekreativnog sadržaja, izdvaja se i park Čair koji je jedinstven po svojoj veličini i zelenilu.

               

SLAVA

 

Slava Gradske opštine Medijana je Sveta Petka (27. oktobar). Na taj dan zaslužnim pojedincima, udruženjima i preduzećima koja su se pokazala izuzetnim u saradnji sa opštinom i zarad građana, Gradska opština Medijana dodeljuje najviša opštinska priznanja – Dukat Medijane i Blagodarnice.

 

OBELEŽJE

 

Gradska opština Medijana dobila je 2005. godine svoj grb i zastavu. Grb Gradske opštine Medijana je pravougaonog oblika. Sastoji se od tri polja i to: U tamno plavom polju nalazi se izgled objekta arheološkog nalazišta Medijana bele boje, kriva linija plave boje ispod predstavlja reku Nišavu. U belom polju velikim slovima ispisan je naziv opštine plavim slovima. U trećem polju svetloplave boje, belim slovima ispisan je naziv grada Niša.

 

KLIMA

 

Gradska opština Medijana i njena okolina imaju umerenokontinentalnu klimu sa četiri godišnja doba. Područje najveće niške opštine osunčano je 1997,7 sati godišnje ili prosečno šest sati dnevno preko cele godine. Srednja godišnja temperatura je 18,1 °C. Najtopliji mesec je juli ( prosečna temperatura 22,5°C ). Najniža temperatura -23,4 °C,  izmerena je u Nišu 25. januara 1963. godine,  a najviša 24. jula 2007. godine. godine (44,2 °C). Broj dana sa temperaturom višom od 30 °C tzv. tropskih dana, u proseku je 49, a vedrih dana sa temperaturom višom od 25 °C je 73 u godini. Najveća debljina snežnog pokrivača iznosila je 62 cm, od 23. do 25. februara 1954. godine. Na području Gradske opštine Medijana prosečno bude između 30 i 40 dana sa snegom. Maksimalna količina padavina registrovana je 5. novembra 1954. godine i iznosila je 76,6 mm. Godišnje u proseku padne 580,3 mm kiše i snega po kvadratnom metru sa 134 kišovita dana i 37 dana sa snegom.

U Nišu, pa i na području Gradske opštine Medijana najčešće duvaju jugoistočni ili istočni vetar, poznatiji kao košava, i severozapadni vetar. Košava duva prosečnom brzinom 13 do 28 km/h, a u pojedinim udarima dostiže brzinu od 117 km/h. Prosečni vazdušni pritisak je 992,74 milibara, a prosečna jačina vetra je nešto manja od 3 bofora.

Klimatske promene Niša prati meterološka stanica koja se nalazi u niškoj Tvrđavi na 202 metra nadmorske visine i koja beleži podatke o vremenu od 1889.

close

Pritisnite "ENTER" za pretragu ili "ESC" da biste zatvorili prozor.

top