Blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog G. G. Irineja 03.aprila 1999. godine, na Lazarevu subotu, postavljen je u Parku Svetog Save u prisustvu sveštenstva, monaštva i građana Niša i okoline, kamen temeljac za izgradnju Hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene.  Hram su projektovali arhitekte  Jovan i Jelena Mandić, radove izvodio Građevinar Niš. Investitor je Grad Niš. U temelj hrama, uz tri kamena temeljca, postavljena je boca sa poveljom i sve skupa zaliveno betonom. Na tom mestu postavljen je Krst.
Sa početkom iskopavanja kripte Hrama, Krst je izmešten pored gradilišta i postao je mesto okupljanja vernog naroda radi molitve. Ubrzo je sagrađena kapelica u kojoj je čitan akatist. Izrađena je nova kapelica sa vratima koja su se zaključavala, postavljene ikone i gorionik za sveće. Trećeg juna 2001. godine ispred kapelice, gde će se izgraditi  Hram, presečen je slavski kolač. U tadašnjoj Skupštini Grada Niša je prvi put proslavljena slava sv. cara Konstantina i carice Jelene, i od tada Grad Niš slavi hramovnu slavu kao slavu Grada Niša.
Trećeg juna 2002. Grad Niš počinje višednevno slavlje Krsne slave Grada Niša koja se pored centralne proslave, Svete Liturgije i litije na sam dan slave, obeležava i dramskim, muzičkim i sportskim događajima. Uoči Božića 2003. godine u prisustvu velikog broja građana prvi put je izvršeno osvećenje i paljenje badnjaka ispred Hrama. Te iste godine prvi put je izvršeno i osvećenje Bogojavljenske vodice.
Zvona Hrama prvi put su se oglasila 3. juna 2005. godine. Početkom oktobra 2005. po blagoslovu Episkopa niškog Irineja formira se prvo crkveno bratstvo pri Hramu. Na dan Začeća svetog Jovana Krstitelja 6. oktobra, bratstvo Hrama na čelu sa tadašnjim starešinom Hrama jerejem Ljubišom Markovićem zajedno služi prvu Svetu Liturgiju. Od tog dana, Hram pored svoje Hramovne slave slavi i praznik Začeća svetog Jovana Krstitelja. U Hramu je 6. oktobra 2013. godine održana centralna proslava 1700 godina Milanskog edikta. Služio je Vaseljenski Patrijarh Vartolomej, sa predstavnicima svih pomesnih pravoslavnih crkava (Patrijarh Srpski, Ruski, Jerusalimski , Grčki...)

Prvo krštenje u Hramu svetog Cara Konstantina i carice Jelene obavljeno je 9. oktobra 2005. godine, prvo venčanje 15. oktobra 2005. godine.  Prvi starešina Hrama bio je Ljubiša Marković, potom, Milan Krstić i Nebojša Orović. Od 18. decembra 2015. godine starešina Hrama je  Predrag Radosavljević. Posle 19 godina od početka radova na Hramu, ostalo je da se uradi freskopis. 

close

Pritisnite "ENTER" za pretragu ili "ESC" da biste zatvorili prozor.

top