Gradska opština Medijana i ove godine oprema prvake iz deset osnovnih škola    -    Održana 20. sednica Skupštine Gradske opštine Medijana    -    Edukativno predavanje "Prevencija telesnih deformiteta kod dece ranog školskog uzrasta- da li je đačka torba preteška?    -    Povodom Dana mladih grada Niša Kancelarija za mlade Gradske opštine Medijana i Savet za mlade Grada organizovali tribinu sa temom „Omladinsko preduzetništvo“    -    Edukativno predavanje namenjeno nastavnom kadru i roditeljima, uz podršku Gradske opštine Medijana    -    Akcija Gradske opštine Medijana i Laboratorije Mikromedika u Nišu    -    Kreativne radionice za najmlađe u organizaciji Gradske opštine Medijana    -    Obeležavanje 1. septembra, Dana mladih grada Niša u organizaciji Saveta za mlade Skupštine Grada Niša i Kancelarije za mlade GO Medijana    -    Uz podršku Gradske opštine Medijana održana „12. Mini Olimpijada sporta, zdravlja i kulture Trećeg doba, Niš-2019“    -    U subotu, 24. avgusta, u Svetosavskom parku i dvorištu OŠ „Sveti Sava“ „12. Mini Olimpijada sporta, zdravlja i kulture Trećeg doba, Niš-2019“    -   
Edukativno predavanje DOGAĐAJI 04.09.2019

Edukativno predavanje "Prevencija telesnih deformiteta kod dece ranog školskog uzrasta- da li je đačka torba preteška?

Koliko ranac može biti težak a da ne naruši zdravlje đaka, na koji način se nosi, kako se pakuju knjige u njemu? Ovo su neka od pitanja na koje je odgovore pružilo predavanje  profesorke Medicinskog fakulteta u Nišu dr Lidije Dimitrijević održano u organizaciji Gradske opštine Medijana.

-Školska torba mora da bude odgovarajuće veličine, gornja ivica ne sme da proelazi liniju ramena, donja ivica da ne prelazi nivo struka. Materijal od kojeg je napravljen ranac treba da čvrst ali lagan, uz više pregrada, napomenula je prof. dr Lidija Dimitrijević uz preporuku da naramenice na rancu moraju da budu podesive i dovoljno široke i udobne.

Savetuje da ukupna težina školske torbe ne sme da prelazi 10 posto telesne težine deteta, da pri pakovanju ranca treba obratiti pažnju na raspored časova kako bi se izbeglo nošenje suvišnih knjiga.

Na predavanju namenjenom direktorima, učiteljima i učiteljicama osnovnih škola sa teritorije Gradske opštine Medijana, kao i nastavnicima fizičkog vaspitanja i roditeljima čulo se da  se teže knjige pakuju bliže, a lakše dalje od leđa deteta.

U preporuci, koja može poslužiti kao osnova preventive očuvanja zdravlja i sprečavanja komplikacija sa držanjem tela kod dece u ranom školskom uzrastu, a koju su dobili učesnici tribine, stoji i da roditelji i nastavnici treba da obrate pažnju na sedenje deteta u školskoj klupi i kod kuće za radnim stolom, i što češće ih opominju ukoliko primete da sede nepravilno.

Ovo je jedno u nizu predavanja u organizaciji Gradske opštine Medijana, koje po rečima predsednika opštine Nebojše Kocića, može biti korisno celoj društvenoj populaciji i koje najveća niška opština organizuje u okviru akcije „Podrška  roditeljstvu-Medijana za bebu više“.

close

Pritisnite "ENTER" za pretragu ili "ESC" da biste zatvorili prozor.

top