·  Andrija Petković prvi do krsta! - U trci za Časni krst, u organizaciji Gradske opštine Medijana pobedio najmlađi učesnik  ·  Plivanje za Bogojavljenski krst - U nedelju, 19. januara sa početkom u 12 sati, na otvorenom bazenu Sportskog centra Čair u Nišu  ·  Momak iz komšiluka napunio park - Gradska opština Medijana tradicionalno organizovala doček srpske Nove godine u Svetosavskom parku, uz više hiljada građana iz Niša i juga Srbije  ·  Posle kutka doček sa Alenom Ademovićem - U organizaciji Gradske opštine Medijana počeo je „Medijanin božićni kutak“, sprema se doček pravoslavne Nove godine  ·  Petogodišnji Aleksa pronašao zlatnik - Darivanje česnice i paljenje badnjaka u Svetosavskom parku, u organizaciji Gradske opštine Medijana i Niške Eparhijeik  ·  NOVOGODIŠNJA ČESTITKA - NOVOGODIŠNJA ČESTITKA  ·  U duhu negovanja tradicije, Gradska opština Medijana i u 2020.godini organizuje plivanje za Bogojavljenski Časni krst. - POZIV ZA PRIJAVLjIVANjE PLIVAČA ZA BOGOJAVLjENSKO PLIVANjE  ·  Sa Baka Mrazicom u Novu, 2020.godinu! - Predstavom za najmlađe završeni ovogodišnji „Zimski dani u Medijani-za bebu više“  ·  Hodajuća jelka dočekala mališane - Počeli „Zimski dani u Medijani-za bebu više“ u organizaciji Gradske opštine Medijana i Komisije za mlade i pronatalitetnu politiku  ·  Zasijao park-kućica čeka Deda Mraza - U toku novogodišnje ukrašavanje Svetosavskog parka i postavljanje kućice za Deda Mraza
Građani niškog naselja Duvanište obeležili slavu svetog Vasilija Ostroškog DOGAĐAJI 13.05.2019

Građani niškog naselja Duvanište obeležili slavu svetog Vasilija Ostroškog

Svečanom arhijerejskom liturgijom u Hramu svetog Vasilija Ostroškog koju je služio Njegovo Preosveštenstvo Vladika niški Arsenije i sečenjem slavskog kolača, u prisustvu velikog broja zvanica i građana iz Niša i okoline, obeležena je slava niškog naselja Duvanište sveti Vasilije Ostroški.

Domaćin slave ove godine bio je predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić, koji je kazao da je počastvovan jer je izabran za domaćina svetog Vasilija.

-Poštovani prijatelji, građani Medijane, čast mi je da stojim na ovom svetom mestu. Dvadeset je godina NATO agresije nad Srbijom, i 20 godina kako je sveti Vasilije spustio ruku na Duvanište i Niš. U sećanje na 12. maj 1999. godine niklo je ovo sveto mesto, mesto okupljanja, sećanja na prošlost, ali i pogleda u budućnost.  Hram još raste, njegovim podizanjem odužujemo se svetom Vasiliju koji se tog 12. maja obreo nad Duvaništem, sačuvavši mnoge živote - naglasio je Kocić i dodao da posle dve decenije mnogo jasnije sagledavamo moć ovog sveca i njegovu sve snažniju volju da brine o nama. - Dragi prijatelji, drage Nišlije, hvala na učešću litiji i ovom svetom trenutku, dodao je prvi čovek najveće niške opštine.

Dan pre toga, 11. Maja, slavska litija krenula je kao i svake godine od Mesne kancelarije „Medijana“ i završila se na tremu hrama koji se još uvek gradi.

Proslava svetog Vasilija Ostroškog u Duvaništu u znaku je sećanja na bombardovanje naselja 12. maja 1999. godine i u zahvalnost svetom Vasiliju Ostroškom koji je zaštitio žitelje ovog naselja i Niša, pa toga dana niko nije poginuo i pored  više od dve hiljade bačenih kasetnih bombi.

close

Pritisnite "ENTER" za pretragu ili "ESC" da biste zatvorili prozor.

top