·  Највредније што Медијана има! - Свечано уручене студентске стипендије и ученичке награде Комисије Света Петка Градске општине Медијана, за школску 2019./2020. годину  ·  Андрија Петковић први до крста! - У пливању за Богојављенски крст, 14. пут у организацији Градске општине Медијана, победио најмлађи учесник  ·  Пливање за Богојављенски крст - У недељу, 19. јануара са почетком у 12 сати, на отвореном базену Спортског центра Чаир у Нишу  ·  Момак из комшилука напунио парк - Градска општина Медијана традиционално организовала дочек српске Нове године у Светосавском парку, уз више хиљада грађана из Ниша и југа Србије  ·  После кутка дочек са Аленом Адемовићем - У организацији Градске општине Медијана почео је „Медијанин божићни кутак“, спрема се дочек православне Нове године  ·  Петогодишњи Алекса пронашао златник - Даривање чеснице и паљење бадњака у Светосавском парку, у организацији Градске општине Медијана и Нишке Епархије  ·  НОВОГОДИШЊА ЧЕСТИТКА - НОВОГОДИШЊА ЧЕСТИТКА  ·  У духу неговања традиције, Градска општина Медијана и у 2020.години организује пливање за Богојављенски Часни крст. - ПОЗИВ ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ ПЛИВАЧА ЗА БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ  ·  Са Бака Мразицом у Нову, 2020.годину! - Представом за најмлађе завршени овогодишњи „Зимски дани у Медијани-за бебу више“  ·  Ходајућа јелка дочекала малишане - Почели „Зимски дани у Медијани-за бебу више“ у организацији Градске општине Медијана и Комисије за младе и пронаталитетну политику
Поклонима за најмлађе Лазарева субота обележена и ове године у организацији Градске општина Медијана ДОГАЂАЈИ 20.04.2019

Поклонима за најмлађе Лазарева субота обележена и ове године у организацији Градске општина Медијана

Поклонима за најмлађе, Лазарева субота обележена је и ове године у организацији Градске општина Медијана. На Врбицу, како се овај празник у народу још зове, највећа нишка општина традиционално најмлађим суграђанима поклања звончиће, венчиће и књиге, у сарадњи са свештенством Храма Светог цара Константина и царице Јелене и Одредом извиђача „Вожд Карађорђе“.

Председник Скупштине ГО Медијана, проф. др Жарко Ранковић нагласио је да је ово једна у низу манифестација које за најмлађе становнике Ниша организује највећа нишка општина, у жељи да сачува традицију и празник „дечије радости“ учини што радоснијим и занимљивијим новим генерацијама.

Као и сваке, и ове је године било велико интересовање да се дође до „медијаниног“ звончића, брижљиво уплетеног врбовог венчића и књиге која је ове године пратила 11. Медијанин фестивал дечијег стваралаштва и стваралаштва за децу.

Иначе, Лазарева субота која пада уочи Цвети, посвећена је васкрсењу Лазара из Витиније, кога је Исус Христос после четвородневног пребивања у гробу васкрсао из мртвих.

Хришћански празник Лазарева субота празнује се као посебан, врло живописан обичај познат под именом Врбица. Овог дана бере се олистало пруће од врбе преко кога се преноси снага зеленила на децу и одрасле. У овом обичају сачувани су остаци веровања у којима врба због свог бујног раста има велики значај у народном животу.
 

Корисни линкови

​​​​​​​

​​​​​​​

close

Pritisnite "ENTER" za pretragu ili "ESC" da biste zatvorili prozor.

top