Poklonima za najmlađe Lazareva subota obeležena i ove godine u organizaciji Gradske opština Medijana    -    Centralna gradska opština na ovogodišnjem Sajmu turizma u Nišu    -    Tradicionalno obeležavanje Lazareve subote ispred Hrama cara Konstantina i carice Jelene počinje u 10 sati    -    Gradska opština Medijana i na ovogodišnjem Sajmu turizma u Nišu    -    Festival dečijeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu treba da živi tokom cele godine    -    Novi podzemni kontejneri u sklopu komunalnog opremanja na teritoriji Gradske opštine Medijana    -    Obaveštenje    -    Dodelom nagrada i priznanja završen 11. Medijana festival dečijeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu „Jedanaest osmeha za Medijanu“    -    Veliko interesovanje za 11. Medijana festival dečijeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu u organizaciji najveće niške opštine    -    Počinje 11.Medijana Festival dečijeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu u organizaciji najveće niške opštine    -   
Izuzetno interesovanje za prvu debatu Gradske opštine Medijana i pripremu Predloga strategije razvoja za period 2020-2029. godina DOGAĐAJI 08.02.2019

Izuzetno interesovanje za prvu debatu Gradske opštine Medijana i pripremu Predloga strategije razvoja za period 2020-2029. godina

Gotovo nijedan skup u organizaciji Gradske opštine Medijana a koji se tiče definisanja dugoročnih smernica u razvoju opštine nije bio toliko posećen, kao prva javna debata za pripremu Predloga strategije razvoja za period 20120-2029.godina. Ocena učesnika je, da je tome doprinela tema skupa, pod radnim naslovom „Preventiva zavisnosti mladih“ i želja svih društvenih činilaca i građana da daju svoj doprinos zdravom odrastanju i pravilnom vaspitavanju novih generacija. Jedinstven stav bio je svih panelista: porodica je stub odrastanja i vaspitavanja mladih, zbog čega svi nivoi društva i države moraju biti posvećeni njenom očuvanju.

Prvi panelista, prim.dr Branimir Rančić, neuropsihijatar, narodni poslanik u Skupštini Srbije i potpredsednik skupštinskog Odbora za rad i socijalna pitanja,  govorio je između ostalog o upotrebi cigareta i alkohola kao društveno prihvaćenoj pojavi kod mladih, pojavi kod mladih.

Neuropsihijatar i porodični psihoterapeut Mirjana Miladinović iz Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti „Gornja Toponica“ osvrnula se na narkomaniju, kao  sveprisutnom problemu bez obzira na pol, uzrast i socijalni status.

Bratislav Timotijević, penzionisani policijski službenik Policijske uprave u Nišu i, dugogodišnji rukovodilac grupe za suzbijanje maloletničke delikvencije i član mnogih gradskih i republičkih foruma na temu bezbednosti mladih, govorio je o ulozi policijskih službenika u edukaciji, prevenciji i postupanju prema mladim osobama, konzumentima alkohola i opojnih droga, kao i onima koji distribuiraju mladima psihoaktivne supstance.

Član veća Gradske opšptine Medijana za sport i obrazovanje i profesor na Visokoj tehničkoj školi u Nišu, dr Srđan Jovković godinama se bavi edukacijom mladih i odraslih, s ciljem zaštite podataka na internetu i putem mobilnih uređaja, govorio je o ulozi roditelja u prevenciji zloupotrebe psihoaktivnih supstanci i rizičnog ponašanja i u kojoj meri bi jačanje roditeljskih kompetencija u preventivnom delovanju dovelo do smanjenja konzumiranja alkohola i psihoaktivnih supstanci. On je posebno istakao aktivnosti za malde i učenike koje organizuje najveće niška opština, a koje promovišu sport, zdrav način života, talenat, odličan uspeh u školi.

Narodna poslanica dr Ljubica Mrdaković Todorović i potpredsednica Republičkog Odbora za zdravstvo, zdušno je podržala inicijativu opštine Medijana da jedan od strateških ciljeva u daljem planiranju bude zdrav razvoj naše dece i pronatalitetna politika. Ona je predložila da jedna od tema u predstojeećm periodu bude preventiva i zaštita reproduktivnog zdravlja kod mladih, jer su, kako je objasnila u toj oblasti podaci  katastrofalni.

Neka od pitanja na koja su traženi odgovori su i da li je korisno koristiti medijske kampanje u aktivnostima prevencije rizičnog ponašanja, da li postoji politička volja za rešavanje problema mladih na republičkom, gradskom i opštinskom nivou i šta je u toj oblasti strategija države, grada i opštine.

U okviru izrade nove strategije razvoja Gradske opštine Medijana za narednih 10 godina biće održano više javnih debata o različitim temama, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

close

Pritisnite "ENTER" za pretragu ili "ESC" da biste zatvorili prozor.

top