Информација о пројекту сарадње са драмским позориштем из Монтане, Бугарска

  • image-0-02-05-73c52994caf4d6aa9638074d590ade96d5ff134c0427af55f3edd9c8fc975c9a-V
  • IMG_20170221_131308
  • WP_20170221_10_34_27_Pro
  • WP_20170221_10_51_45_Pro

Градској општини Медијана одобрен је пројекат „Побољшање нематеријалног културног наслеђа у пограничном региону“ (“Improvement of intangible cultural heritage in the cross border region”) у позиву за прекограничну сарадњу са Бугарском (Interreg – IPA CBC Bulgaria-Serbia).  Медијана је у овом пројекту водећи партнер, а Општинско драмско позориште „Драгомир Асенов“ из Монтане, други партнер.

 

Пројекат је усмерен на побољшање и промоцију културне и туристичке размене, обогаћивање културног календара и преносе догађаја у реалном времену.

 

Партнери ће током реализације пројекта набавити сценску опрему (озвучење, осветљење, видео снимање и пренос) а позориште „Драгомир Асенов“ и монтажну бину, што ће по завршетку пројекта омогућити организацију заједничких културно-уметничких догађаја у наредних 5 година.

Предвиђене су три фазе пројекта – Набавка опреме за побољшање туристичке привлачности Монтане и Медијане, Израдa заједничке стратегије за промоцију туризма, културну размену и онлајн културни календар, Интернет кампањa за привлачење туриста и Организацијa културних догађаја.

Оба партнера и сада организују различите културно-уметничке представе али са скромним могућностима за приказивање на отвореној сцени. Позориште „Драгомир Асенов“ наступа на тргу а општина Медијана организује догађаје на скромној бини у парку „Светог Саве“. Озвучење и осветљење се изнајмљује што повећава трошкове и смањује број организованих догађаја.

Вредност пројекта је 572 686 евра, удео ГО Медијана је 269 000 од чега неповратна средства у износу од  40 000 евра, остатак финансира Европска Унија. Активности ће укључити преко 700.000 грађана региона Монтана и Нишавског региона. Пројекат траје 18 месеци. Уговор потписан 22.11.2016. Од око 380 пријављених пројекта за финансирање је прихваћено 36. Наш пројекат рангиран је као трећи.

Обзиром да ГО Медијана све што ради ради за своје грађане поставља се питање коју  ће корист од пројекта имати порески обвезници Градске општине Медијана?

Наиме, ГО Медијана сарађује са привредом, удружењима, културно-уметничким друштвима, у своје активнoсти укључује талентоване младе људе,студенте, ученике…Кроз модернизацију овог простора стварамо боље услове за презентацију културне, историјске и целокупне туристичке баштине Града Ниша, а пошто је реч о прекограничној сарадњи и целе Србије.

Сматрамо овај посао врло важним зарад свих грађана који као своје место привређивања, окупљања, живљења па и гостовања виде на територији највеће нишке општине. Културни туризам подстиче економски развој, па посредно утиче на пораст промета услужних делатности, подстиче занатство и индустрију, остварује међународну промоцију друштва и културе региона. Повећање туристичке атрактивности довешће до нових  туристичких производа у пограничном региону и помоћи развоју нових и јачању старих угоститељских, туристичких и трговинских предузећа.  Привлачење туристa директно ће утицати на економско стање, пораст запошљавања и развој малих и средњих предузећа.

 

Share

Можда Вам се допада и...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 − twelve =