ИНТЕРВЈУ ПРЕДСЕДНИКА ГО МЕДИЈАНА – НАРОДНЕ НОВИНЕ

1.Којих је пет највећих проблема Ваше градске општине?

ГО Медијана је друга по величини општина у Србији са око 120.000 становника па самим тим има доста тога што је потребно урадити и средити како би се унапредио квалитет живота у њој.

Најозбиљнији проблем је у насељу Брзи Брод које је уједно и најнеразвијеније насеље у нашој општини. На жалост решење већине тих проблема није у надлежности ГО Медијана већ у надлежности Града, али и поред тога улажемо велику енергију и значајна финансијска средства како би се неки од тих проблема решили и како би омогућили да се што више смањи разлика у квалитету живот становника овог нашег насеља и остатка општине.

Обзиром да ГО Медијана обухвата  најурбанији део Града Ниша са највећом дневном фреквенцијом људи, као озбиљан проблем појављује се и чистоћа у готово свим деловима општине. Велике напоре смо улагали у претходном периоду како би побољшали чистоћу паркова, улица али и међублоковских површина али и поред видљивог помака то још увек није ни близу нивоа који желимо да буде управо на нивоу европских градова.

Нагласио бих и проблем ефикасности администрације ГО Медијана са којом се свакодневно сусрећу наши суграђани али и руководство ГО Медијана.  Управа ГО Медијана ће у наредном периоду морати да буде много ефикаснија и окренута пре свега ка решавању проблема грађана а не да постоји и функционише само због себе саме.  У протеклих шест месеци уложили смо значајна средства на осавремењавању информационих система и тај процес ћемо завршити у првој половини ове године. Али то је само један сегмент овог проблема. Други и много тежи је промена система функционисања самих чиновника и њиховог односа према послу и грађанима. Ту неће бити компромиса све док се не постигне ниво ефикасности који ће моћи да одговори на све изазове и проблеме који су пред нама у спровођењу зацртане политике руководства ГО Медијана.

На ефикасност рада управе ГО Медијана надовезује се и проблем увођења комуналног реда и његово довођење на ниво какав наши суграђани заслужују.  Решавање ових проблема отпочели смо пре пар месеци. На добром смо путу да решимо вишегодишњи проблем наплате коришћења јавних површина које се користе као зимске баште обзиром да се годинама уназад ГО Медијана губи више десетина милиона годишње по овом основу. Успели смо да створимо здрав однос са власницима угоститељских објеката и верујем да смо на добром путу да успоставимо одржив систем.

На крају не могу а да не поменем, и ако знам да то никако није популарно, и проблем односа дела наших суграђана према друштвеној заједници у најширем смислу те речи. Шта год да урадимо, средимо или изградимо уколико га не будемо чували и старали се о њему стално ћемо се враћати на почетак и уместо у нове паркове ми ћемо стално поправљати постојеће. Морамо пронаћи начине да утичемо на промену свести тог дела наших суграђана и да им јасно ставимо до знања да када поломе клупу или канту, када исцртају графит или бацају отпад ван канти да тиме нису казнили политичаре или председника општине већ да су уништили своје окружење и своју имовину. Ту промену свести дела наших суграђана сматрам можда и највећим проблемом уопште не само у нашој општини већ генерално у читавој земљи.

2.Како се борите са социјалним проблемима и незапосленошћу житеља Ваше општине?

Социјална политика и запошљавање није у ингеренцији градских општина тако да не постоје механизми којим би на системски начин могли да се бавимо решавањем ових можда и највећих проблема наших суграђана. Али исто тако не можемо као одговорни људи да окрећемо главу на другу страну и да се правимо да ових проблема нема.  У Буџету за ову годину предвидели смо средства којима можемо на жалост само да ублажимо али никако и да решимо ове проблеме.

До сада је била пракса да ГО Медијана исплаћује једнократну финансијску помоћ нашим социјално угроженим категоријама становништва.  ДРИ и будзетска инспекција су по питању оваквог вида социјалне помоћи дала негативно мишљење и третирали овакав вид помоћи изласком из ингеренција и ненаменским трошењем средстава.

Обзиром на овакав став државних инспекцијских тела али и уочених злоупотреба од стране појединих грађана одлучили смо да овим питањима приступимо на потпуно другачији и у складу са законом усаглашен начин.

Одлучили смо да новац опредељен за ове намене поделимо на два дела.  Један део ће се користити искључиво као помоћ код најтежих болести деце и грађана али искључиво преко Центра за социјални рад како би се избегли сви могући видови злоупотреба.

Други део средстава предвидели смо за реализацију заједничког пројекта са Центром за социјални рад и подразумева тзв радно ангажовање социјално угрожених али радно способних наших суграђана. На овај начин ћемо кроз овај пројекат и ангажовање ове категорије наших суграђана кроз јавне радове решити велики број проблема као што је појачано одржавање зелених парковских површина али и зелених површина у међублоковским просторима и подићи ниво естетског уређења наше општине.

3.Шта дајете,а шта тражите од града и републике?

У ГО Медијана разликујемо се и по томе што стално инсистирамо на томе да ми ништа не дајемо већ да грађанима враћамо њихов новац. Управо начин на који политичари враћају новац грађанима треба да буде основно мерило квалитета једне власти.

Враћамо им га и кроз фонд Св. Петка стипендирајући најбоље студенте и кроз издвајање 120.000 динара  за свако треће дете,  враћамо и кроз бесплатну обуку пливања деце од 1 до 4 разреда и  кроз бесплатне излете за насе најстарије суграђане.  Враћамо и кроз бесплатно зимовање и обуку скијања за 80-торо најбољих ученика из десет основних школа са територије ГО Медијана који су ово освојили својим знањем.  Враћамо им новац и кроз постављање вењака и подземних контејнера,  кроз новчану помоћ када им је најтеже. Много је тога кроз шта све се трудимо да нашим суграђанима вратимо њихов новац, време пред нама показаће колико смо добро то урадили.

Од Града и Републике очекујемо подршку за све оно што су потребе наших суграђана. И од Града и од Републике тражимо да се и нашим суграђанима обезбеди квалитет живота какав је и у Београду у свим сферама друштвеног живота. Приликом недавног боравка Владе Србије у Нишу, премијер је обећао озбиљне инвестиције и велики број нових радних места у Нишу. Као што смо јуче чули од премијера, доласком Аустријске компаније он испуњава своја обећања као што смо и ми преузели на себе и испунили његово обећање дато хуманитарки Марини Адамовић.

4.Ваш највећи успех и највеће разочарење као председника општине?

О највећем успеху је прерано говорити јер смо мање од годину дана у позицији да вршимо власт у ГО Медијана. Можда се успехом може сматрати то што су наши суграђани за ово кратко време препознали нашу енергију и подржавају све оно што смо покренули и реализовали. То је оно што нам даје снагу и изнова нову енергију.

Разочарења углавном везујем за људе. Разочаран сам безидејношћу,  дилатентизмом и инертношћу неких људи који обављају најодговорније послове у граду.

5.Који су приоритети општине у овој години?

Циљеви и приоритети политике актуелног руководства ГО Медијана јасно смо исказали у усвојеном Буџету за 2017. годину. Издвојићу неке:

-Наставак, и надам се завршетак изградње “Парка пријатељства” у Брзом Броду чиме ће ГО Медијана добити још један прелеп парк а грађани Брзог Брода простор за одмор и релаксацију. Очекујем да ће и Град у великој мери посветити пажњу овом нашем насељу како би грађани овог дела општине Медијана имали исти квалитет животних услова као и грађани који живе на остатку територије ГО Медијана. Комплетно сређивање комуналне инфраструктуре ,путне инфраструктуре, реконструкција старе школе и њена адаптација у обданиште су само неки од проблема које очекујемо да Град реши у Брзом Броду у што краћем року.

-Стварање модерне и ефикасне управе ГО Медијана је предуслов за даљи развој и реализацију свих планова. Општинска управа мора бити са једне стране посвећена реализацији свих задатака који су у ингеренцији ГО Медијана али и ефикасна у решавању свих проблема наших суграђана са друге стране.

-Реализација пројекта пограничне сарадње који смо крајем прошле године отпочели потписивањем уговора у Софији. Пројектом је предвиђена куповина комплетне бинске опреме у вредности од 250.000 еура. Поред набавке опреме предвидели смо и реконструкцију постојеће бетонске бине у парку Св. Саве и то њеним проширивањем и израдом монтажно демонтажне кровне конструкције. На тај начин добићемо један простор у коме ће се током лета свакодневно дешавати различити културно забавни догађаји. На тај начин квалитет културних дешавања у нашој општини подићи ћемо на много виши ниво него што је то био случај у претходним годинама. Недавна организација традиционалне прославе Српске нове године у парку Св.Саве показала је да за овакве планове имамо утемељење и у организационом и у креативном смислу.

-Комплетно партерно уређење парка Св. Саве, реконструкција фонтане у парку као и реконструкција и поновно постављање Шадрвана на територији ГО Медијана који нема само културно историјску већ у великој мери туристичку димензију су такође на листи приоритета актуелног руководства..

И овде ћу застати јер поред свега побројаног још много тога смо започели прошле године и наставићемо са реализацијом и у наредним годинама и бојим се да нећу добити довољно простора како бих побројао све оно што смо испланирали и што ћемо надам се убрзо и реализовати.

Share

Можда Вам се допада и...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 + eighteen =