Градској општини Медијана уручен уговор у оквиру Интеррег ИПА Програма прекограничне сарадње Бугарска – Србија

  • dsc4999
  • dsc5043
  • dsc5394
  • img_20161124_112920
  • media-share-0-02-05-899e3c67baa1f6ebd0a68e8ab8fea587577d03ea70df05432447a2de01c65ec6-picture
  • Interreg_IPA_CBC_BG+SRB_EN_RGB

Опрема за побољшање туристичке понуде

На званичној церемонији у главном граду Бугарске, Софији, председнику Градске општине Медијана Милану Крстићу, уручен је уговор о донацији у оквиру првог позива за достављање предлога пројеката Интеррег ИПА Програма прекограничне сарадње Бугарска – Србија.

Пројектом  под називом “ Унапређење нематеријалне културне баштине у прекограничном региону“  предвиђена је набавка опреме за побољшање туристичке атрактивности на подручју највеће нишке општине. Како је предвиђено пројектом, Градској  општини Медијана ће бити испоручена опрема – осветљење, укључујући рефлекторе, светла са ефектом прекида, осветљење са променом боје, постољима за осветљење, микрофони (бежични и жичани за вокале, басове), звучници, појачала, процесорски  контролери, каблови, пројектор и платно и камера – камкордер. Сва опрема је неопходна за јачање капацитета за спровођење догађаја и на тај начин привлачење више туриста јер ће се користити за разне догађаје, више пута у будућности.  Пројекат заједнички реализују Општинско драмско позориште „Драгомир Асенов“ у Монтани и Градска општина Медијана  у трајању од 18 месеци. Конкретан циљ пројекта је побољшање туристичке понуде и привлачење туриста на подручју Ниша, то јест Градске општине Медијана и општине Монтана у Бугарској. Пројектом је предвиђена израда заједничке стратегије за промоцију туризма и културну размену и одштампана у тројезичној варијанти . Биће постављен и онлајн културни календар са информацијама о предстојећим догађајима и туристичким промоцијама и попустима.

Вредност пројекта је близу 575 хиљада евра. Све пројектне активности ће бити заједнички спроведене од стране партнера. Иако је Медијана изабрана као водећи партнер, и бугарско драмско позориште и општина Медијана ће допринети својим стручним капацитетима имплементацији заједничког пројекта.

На самој церемонији одржаној у главном граду Бугарске додељена су 33 уговора о донацији, а у наредним недељама, очекује се потписивање још четири. Укупна уговорена сума, за свих 37 пројеката, износиће 16,9 милиона евра.

Церемонији је присуствовало преко 100 људи, укључујући представнике разних организација, јавних, културних и образовних институција, невладининих организација и других, из Бугарске и Србије.

Свечаност доделе првих уговора о донацији у оквиру Првог позива за достављање предлога  пројеката, Интеррег ИПА Програма прекограничне сарадње Бугарска – Србија, одржана је  у Министарству за регионални развој и јавне радове Републике Бугарске. Уговоре су уручивале министар за регионални развој и јавне радове, Љиљана Павлова, заменик министра за регионални развој и јавне радове, Деница Николова и помоћник директора Канцеларије за европске интеграције Републике Србије, Санда Шимић.

Општи циљ ИПA II Програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија је подстицање уравнотеженог и одрживог развоја пограничног региона Бугарска-Србија интегрисаног у европски простор – постигнут кроз паметни економски раст, промене у прилагођењу животне средине и унапређење културе учења. Предлог овог пројекта односи се на одрживи развој Бугарско-Српске пограничне регије кроз спровођење активности користећи моделе „паметног“ економског раста.

Share

Можда Вам се допада и...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7 + twenty =