Градска општина Медијана настојаће да у наредним годинама реализује идеју чистије и уређеније општине, а у постизању овог циља биће јој од великог значаја сарадња са грађанима, јер су грађани ти који имају бројне идеје шта треба урадити у њиховом насељу, улици или дворишту

  • milan_krstic1
  • milan_krstic2

Према Крстићевим речима највише идеја о томе како треба уредити подручје општине Медијана имају управо њени најстарији становници.

„Људи који су у пензији имају више слободног времена и самим тим имају више времена да брину и о својој деци и унуцима, али и о својој околини. Они су наши најбољи сарадници и од велике користи су за нас јер нам увек први укажу на неке комуналне проблеме и први предложе решење тих проблема“, казао је Крстић.

Према његовим речима управо су пензионери ти који предлажу руководству општине на који начин треба уредити међублоковско зеленило, где треба поставити рампу за инвалиде, где испред зграда треба уклонити металне стубиће јер онемогућавају прилаз возила Хитне помоћи, а где поред кеја на Нишави треба поставити клупе и канте за смеће.

„Реализација многих од тих предлога и идеја није у нашој надлежности, али кроз добру сарадњу са градским предузећима, установама и институцијама, ми их успешно решавамо. Тако смо између осталог, успешно решили проблем јавне чесме у Чаиру, она је после дужег времена поново прорадила, а поново ради и фонтана у Парку Свети Сава“, изјавио је Крстић.

Он је додао да је, када су пензионери у питању, општина Медијана мишљења да неке старе пројекте треба вратити и оживети, попут пројекта учења енглеског језика и обуке рада на рачунару.
„Наша идеја је, и то ћемо сигурно урадити, да попут општине Нови Београд, да за најстарије житеље током пролећа, лета и јесени организујемо екскурзије у овом делу земље. Много је локација које се могу обићи на само 80 или 100 километара далеко од Ниша, попут Сокобање, Ресавске пећине, Лисиних водопада, Манасије, Раванице. Ти излети би били едукативног карактера, али би се током њиховог организовања људи дружили и у Ниш сигурно враћали са новим идејама о томе како да додатно уредимо град“, нагласио је Крстић.

Градска општина Медијана, подсетио је Крстић једна је од највећих општина у Србији са близу 120.000 становника, а подручје Градске општине Медијана поклапа се са подручјем централног градског језгра.

„Проблем неасфалтираних улица и канализације имамо једино у приградском насељу Брзи Брод. У том насељу има тридесетак неасфалтираних улица, што за житеље представља велики проблем, нарочито током јесени и зиме, када крену кише и снег. Међутим, овај проблем није лако решив јер имовинско-правна питања нису решена и многе од тих саобраћајница и даље се увек катастру воде као ливаде и пашњаци. Град треба да уложи огромна финансијска средства за експропријацију да би се кренуло у асфалтирање“, рекао је Крстић.

Крстић је истакао да ће у наредном периоду општина Медијана и град сигурно кренути у пројекат изградње дечијег обданишта у овом насељу.

„Брзи Брод сада има 262 детета предшколског узраста и једна таква установа је тамо заиста потребна. Општини Медијана међутим ове године су трансфери из буџета града смањени за 11 милиона динара и то због тога јој је 2015. године на рачуну остало 48 милиона динара. Предложићемо руководству града да се Медијани врати тај износ од 11 милиона, с тим да општина тим парама суфинансира изградњу вртића у Брзом Броду. Изградња обданишта кошта око 50 миликона динара, а Медијана би већим процентом учествовала у изградњи. Уколико би трансфери Медијани били враћени на ранији ниво, вртић би могли да направимо за четири године, мада верујем да би успели и раније“, објаснио је Крстић.

Према његовим речима Градска општина Медијана већ је помогла око адаптације простора у Брзом Броду у коме се налазе просторије Месне заједнице и полиције, а при крају је и пројекат адаптације школе у овом насељу и отварања функционалне амбуланте.

Текст је део пројекта „Стари су наша брига и обавеза„ који је подржан од стране Градске општине Медијана у оквиру расподеле средстава за финансирање производње медијских садржаја у 2016.

Пише: Биљана Љубисављевић

Share

Можда Вам се допада и...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 − ten =